Remonty / budowy dróg w Piekarach |
Autor |
Wiadomość |
P Śl

|
Wysłany: 2014-12-10, 21:49
|
|
|
Pod jakim mostem ?? Ta droga właśnie była po to, że pod mostem się nie da. Gdzie jest alternatywna, lepsza droga ? No tak nie zwolnili to miejmy to w d... Myślenie typowego , polskiego urzędnika. Jak zwolnią to już będzie za późno. Druga sprawa tu raczej nie chodzi o zwolnienie kilku osób tylko o przeniesienie zakładu. Raz już się chyba wynosili z Ożarowic (?) to teraz mogą zrobić to po raz kolejny. Tym bardziej, że to jakaś super lokalizacja raczej nie jest. |
|
|
|
 |
obserwator23
Jerzy Kozera

|
Wysłany: 2014-12-10, 22:23
|
|
|
jacky-x napisał/a: | @P Śl
Podaj jeden konkretny powód dla jakiego ta droga ma być szersza, grubsza z poboczami, chodnikiem, ścieżką rowerową i kosztem dla miasta w takiej wersji nawet kilka razy droższa, ale każdy ma prawo do własnej oceny co też uczyniłem. Pozdr częsty użytkownik tego odcineczka równego asfaltu. |
Powód jest prosty - należy myśleć perspektywicznie i z wizją. Były prezydent na sesji powiedział "nie będzie się zastanawiał co będzie za rok czy dwa". Nie mogę się zgodzić z takim myśleniem. Właśnie ten styl myślenia doprowadził do tego, że miasto jest w stagnacji, wyludnia się i brak jest perspektyw dla młodych.
Na skrzyżowaniu nie ma prawoskrętu, droga sypie się po dwóch latach - "bo nie będę się zastanawiał czy zwiększy się ruch samochodowy za rok czy dwa" - czy to jest prawidłowe myślenie?
W rejonie firmy HAM znajdują się piekarskie Kocie Górki, ciekawy teren rekreacyjny do zagospodarowania i jak się remontuje drogę to wypadałoby wziąć to pod uwagę. W wielu gminach myśli się perspektywicznie i prorozwojowo. Nadszedł czas na zmiany również w Piekarach Śl. |
_________________ OBSERwator23- JerzyKozera
https://www.facebook.com/...50184714?ref=hl |
|
|
|
 |
jacky-x

|
Wysłany: 2014-12-10, 22:43
|
|
|
@obserwator23
Ta akurat droga Piekarom drzwi do europy, postepu i świetlanych wizji nie otworzy, choć prawoskręt jak najbardziej by się przydał (może jak zrobią światła), co do kocich gorek to są tak piękne i niepowtarzalne że może niech zostaną bez interwencji, a co do ścieżki praktycznie równolegle do drogi z tematu "leci" droga polna z rozgałęzieniami można przejechać na rowerku, przejść spacerkiem można często spotkać np: dzięcioły, sójki i inne przyrodnicze ciekawostki rzadko spotykane. Czas na zmiany, ale nie na siłę. Pozdr |
|
|
|
 |
georg111

|
Wysłany: 2014-12-11, 09:29
|
|
|
Tylko,że zamiast tego utwardzonego pobocza można było pociągnąć drogę rowerową.Tylko po co? Chcieli remont drogi to dostali a że w koniecznym minimum ? Kogo to obchodzi. |
|
|
|
 |
P Śl

|
Wysłany: 2014-12-11, 13:22
|
|
|
Lepiej pociągnąć po prostu asfalt i poszerzyć drogę. Tam ekstremalnie dużego ruchu nie ma, więc bez drogi rowerowej się obejdzie. |
|
|
|
 |
a1_piekary

|
Wysłany: 2015-03-10, 12:19 DW911
|
|
|
Czy w tym roku jest planowany remont ("łatanie dziur") nawierzchni na DW911? |
|
|
|
 |
ADALBERTUS

|
Wysłany: 2015-11-01, 12:52
|
|
|
Parę miesięcy temu, był głośny temat związany z budową drogi do firmy HAM, po paru miesiącach od odblokowania ulicy Pod Lipami, dla aut ciężarowych, temat zupełnie umarł.
Ciekaw jestem , czy dzisiejsza sytuacja, czyli możliwość poruszania się samochodów ciężarowych po ul. Pod Lipami, satysfakcjonuje oba samorządy?
Był pomysł budowy nowej drogi, równoległej do torów kolejowych , obok dworca, ale teraz sprawa w mediach przycichła, ciekaw jestem , czy coś się dzieje w tej sprawie, czy samorządy się starają na pozyskanie środków na budowę owej drogi, chociażby z program rozwoju gminnej i powiatowej infrastruktury drogowej na lata 2016-2020, który zastąpił narodowy program przebudowy dróg lokalnych.
Ciekawi , mnie czy coś się dzieje w tej sprawie? |
|
|
|
 |
olowpb

|
Wysłany: 2015-11-18, 22:30
|
|
|
ADALBERTUS napisał/a: | Ciekawi , mnie czy coś się dzieje w tej sprawie? |
Dzieje się, choć pierwotna koncepcja jest trochę modyfikowana.
Na razie za wcześnie na szczegóły bo za dużo w sumie też nie wiadomo. |
|
|
|
 |
ADALBERTUS

|
Wysłany: 2015-11-19, 16:11
|
|
|
olowpb napisał/a: | ADALBERTUS napisał/a: | Ciekawi , mnie czy coś się dzieje w tej sprawie? |
Dzieje się, choć pierwotna koncepcja jest trochę modyfikowana.
Na razie za wcześnie na szczegóły bo za dużo w sumie też nie wiadomo. |
Mógłbyś przedstawić, jaka jest teraz koncepcja?, skoro jak twierdzisz, pomysł puszczenia nowej drogi równolegle do torów, jest modyfikowany.
Chcą przebudować mostek ?, czy podnieść nośność ulicy Pod Lipami? |
|
|
|
 |
olowpb

|
Wysłany: 2015-11-19, 19:16
|
|
|
Droga ma iść mniej więcej równolegle do torów z tym ze bardziej na wschód tak aby nie zahaczała o tereny prywatne.
Obecna droga gruntowa biegnie częściowo po terenach zamkniętych kolei i chyba osób prywatnych. A z PKP ciężko się dogadać.
Stąd pomysł przesunięcia jej. |
|
|
|
 |
georg111

|
Wysłany: 2015-11-20, 00:28
|
|
|
Nośność już jest zmieniona. |
|
|
|
 |
jacky-x

|
Wysłany: 2015-11-20, 08:49
|
|
|
Tak się zastanawiam, zmieniona nośność, czyli nieważne jest, że konstrukcyjnie droga nie spełnia norm dla takich obciążeń, stwarza jakieś tam zagrożenie, a jednak ktoś wydaje takie dopuszczenie, bo ... .Idąc dalej takim tokiem myślenia to mamy rozumieć, że przykładowo jakby chodziło o most nośności konstrukcyjnej obciążenia 10t i była potrzeba dopasowania nośności np: 15t to również taka zmiana może nastąpić od tak, bez żadnych zmian(oprócz znaku) bo ... Ja tego jednak nie rozumie. Pozdr |
|
|
|
 |